Gebed en Mindfulness

 

Onrust, lef en barmhartigheid

Voor wie niet meer bidt, maar wel mediteert. Voor wie aarzelt bij mindfulness, maar wel zo nu en dan de handen vouwt. En voor wie al biddend mindful aanwezig is. Drie avonden om zowel mindfulness als gebed te beoefenen en zo verschillen en overeenkomsten te onderzoeken en te benoemen. Waarbij onrust niet wordt gesust, maar gezien. En barmhartigheid om lef vraagt. Begeleid door twee mindfulnesstrainers en een theoloog.

Laat je verrassen door te ervaren. Op deze avonden gaan we de middeleeuwse dominicaanse gebedshoudingen proefen, en ons in moderne mindfulness oefenen. Met oog voor de eeuwenoude bronnen van de mindfulness, en de hedendaagse wijze van gebed. 

Ervaren en beoefenen is het uitgangspunt. Het benoemen, verwonderen en reflecteren volgt.

Meer over de begeleiders:

Annalies Otten Hagen is mindfulness- en compassietrainer. Zij is van protestantse huize en lid van de dominicaanse geloofsgemeenschap. De dialoog tussen andersdenkenden heeft haar bijzondere aandacht. Zo zoekt zij in alle openheid naar de manier waar mindfulness, compassie en geloven zich tot elkaar verhouden. Waar wringt en schuurt het mogelijk? Welke verbindende aspecten zijn herkenbaar? Zij schreef het boekje ‘Mindfulness en (on)geloof in dialoog’ (Verkrijgbaar in de kerkwinkel, of via annalies@mhooj.nl) www.mhooj.nl

 

Corrine Venhuis is psycholoog en trainer, met ervaring in de gezondheidszorg, het onderwijs en de gevangenis. Ze is geschoold aan de Radboud Universiteit als mindfulnesstrainer. “Mijn ervaring is dat vriendelijke aandacht en opmerkzaamheid jong en oud helpen. Allemaal hebben we de neiging om te vluchten of te vechten tegen de dingen die we niet leuk vinden. Soms helpt het, soms ook helemaal niet. Daarom is het belangrijk om te leren merken hoe het met je gaat én wat je vervolgens zelf kan kiezen om wel of juist niet te doen.” www.stainjekracht.nl

 

Susanne de Jong-Tennekes is programmamedewerker van het klooster. Ze is theoloog, docent bibliodans, en volgt een opleiding in haptotherapie. De weg van gebed en meditatie gaat voor haar via het lijf. Steeds meer aanwezig raken in je lijf, jezelf toevertrouwen aan wat er is, voor mogelijk houden dat God verborgen aanwezig is, - het is een weg die vraagt om oefening en lef.

 

Gebed en Mindfulness

Van: 5 maart 2019 20:00 uur
Tot: 5 maart 2019 22:00 uur
Locatie: Dominicanenklooster Zwolle | Assendorperstraat 29 | 8012 DE ZWOLLE