GROND. Nieuwe bodem om in te groeien.

In november 2021 zal op uitnodiging van het Dominicanenklooster in Zwolle broeder Godfrey Nzamujo te gast zijn. In Porto-Novo in Benin heeft hij een voormalige vuilstortplaats getransformeerd tot een zero-waste landbouwbedrijf die hij het Songhai Center noemde. Wat eens een plek was vol afgedankte spullen, waar door de maatschappij afgedankte mensen werkten, is nu een plek waar het begrip ‘waardeloos’ niet bestaat. Alles dient een doel in Songhai. Afval bestaat niet, mensenlevens vinden nieuwe waarde en betekenis, de grond zit vol nieuw leven. Dit is een verhaal van hoop en veerkracht. Des te meer in een tijd van ecologische crisis.

In aanloop naar de komst van broeder Godfrey, gaan we met een aantal programma’s in en om het klooster aan de slag met deze hoop en veerkracht. Want hoewel we heel blij zijn dat ‘Afrika’ naar ons toe komt om ons belangrijke, inspirerende lessen te leren, valt ook veel te ontdekken van wat dichtbij al gebeurt.

In de maanden maart - november 2021 is er programma rondom ‘GROND. Nieuwe bodem om in te groeien.’

Biddag voor gewas en arbeid

Eens in het jaar wordt er, met name in protestantse kerken, een biddag voor gewas en arbeid gevierd. Dit jaar omarmde ook het Zwolse Dominicanenklooster deze gewoonte, om te verklaren dat we afhankelijk zijn. Met deze viering op 10 maart jl. vestigde het Dominicanenklooster tevens de aandacht op de ecologische en agrarische crisis. Deze confronteert ons met vragen over de manier waarop we aan ons voedsel komen en welke prijs er wordt betaald door mens, dier en aardbodem in de naam van eindeloze groei. In de viering werd tevens de komst aangekondigd van Godfrey Nzamujo. De viering is hier terug te kijken.

Lessen van Godfrey

In een serie van vier maandelijkse bijeenkomsten zullen we vanaf mei ons richten op broeder Godfrey’s visioen van ‘radicale relationaliteit’. Een groot visioen van bevrijding en gerechtigheid, dat diep ingrijpt op de bestaande systemen in landbouw en economie. De bijeenkomsten zijn open voor wie wil, en zullen zolang nog nodig is in hybride vorm aangeboden worden (online en offline). Aanmelden voor de bijeenkomst kan via het aanschaffen van een gratis ticket of het mailen naar programma@kloosterzwolle.nl.

Data van programma: 19 mei, 16 juni, 22 september, 20 oktober. 19:30 - 21:00

Leo op het Land

In een online videoserie neemt Leo Oosterloo ons mee het land op, om ons te leren verwonderen over het leven dat daar te vinden is. Leo leert ons over de bodem, over zaaien, wachten, verzorgen en oogsten. Ook leren we in deze serie plekken vol leven kennen in en om Zwolle, en vergroten we daarmee ons oog voor en de betrokkenheid bij deze plekken. Op elke plek klinkt er muziek van Leo en Heleen.

Kitty & de Kloosterbrief

Vanaf mei zal Kitty Nijboer maandelijks een bijdrage leveren aan de KloosterBrief, waarin ze de parochianen meeneemt in wat haar raakt, en wat zij heeft geleerd over grond en groeien in een nieuwe bodem. Ook zal ze via deze weg de lezers op de hoogte blijven houden van het programma dat onderweg is.

Landwerkdagen

Op biologisch-dynamische tuinderij de Warmoezerij in Zwolle is een stuk grond beschikbaar gesteld voor het project ‘Erfgoedzaden’ van VELT. Leo Oosterloo staat aan de wieg van dit project, dat in het leven is geroepen om een aantal oude landrassen te vermeerderen. Deze oude rassen dragen veel meer leven en kiemkracht in zich dan de zaden die door de grote bedrijven ter verkoop verstrekt worden. Het is een project dat het robuuste leven wil bevorderen, en om die reden heeft het Dominicanenklooster in Zwolle ervoor gekozen zich daaraan te verbinden. Dat doen we door een aantal ‘landwerkdagen’ te houden waarop mensen de kans krijgen hun handen uit de mouwen en in de aarde te steken. Allemaal naar eigen kunnen en fysieke mogelijkheden. En er wordt samen gegeten, dus ook lunchbereiders en koffieschenkers zijn van harte welkom. Het wordt een feestje!

Data van de landwerkdagen (zaterdagen): 19 juni, 17 juli, 14 augustus, 18 september, 16 oktober | 10:00 - 14:00.

Er is koffie, thee & lunch. Aanmelden aanbevolen met het oog op eten en drinken.

GROND op het witte doek

Als de maatregelen (en het weer) het toelaten, zal er in de kloostertuin twee maal een film of documentaire worden vertoond die raakt aan de thematiek van ‘GROND’. De film zal worden ingeleid en er is ruimte voor nabespreking. Bij interesse graag mailen naar programma@kloosterzwolle.nl

Data: zaterdag 29 mei, woensdag 28 juli | 19:30 - 21:30