Weekend Wandeltip
Niks zo fijn als even de natuur in als je veel binnen zit (te werken). Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om alleen, met een vriend/vriendin of je gezin erop uit te gaan. Elk weekend daarom een wandeltip of stadspelgrimage van ons om mee op te laden.
6 mrt | Zwarte Dennen (6,2 km)
Kees stippelde een nieuwe route uit in het Staphorsterbos (6,2 km). “Het is bijna voorjaar, maar er zit nog geen blad aan de bomen. Kijk naar beneden en je ziet van alles. Mos bijvoorbeeld. Het mos groeit uitbundig omdat het zonlicht nog niet door bladeren wordt tegengehouden. Het lijkt wel alsof het mos licht geeft. Als je geluk hebt zie je bosmuizen en padden. Helaas zie je her en der ook mondkapjes. Neem ze, als het even kan, mee om in een vuilnisbak weg te gooien. Mondkapjes verteren heel langzaam en ontsieren het bos. Ook zie je veel soorten elfenbankjes en hoor je de specht. Dat zal vast de bonte specht zijn, maar daarvoor moet je bij Margriet zijn! Echt een voorjaarswandeling.” Kees Nypels
Start op de parkeerplaats Vijverweg 7, 7715 PA Punthorst
Gele wandeling (6,2 km)
Y 60 geel weg oversteken
Y 67 rechtdoor geel
Y 71 geel
Y 69 geel
Y 57 links geel
Y 68 rechtdoor geel
Y 67 rechts geel
Naar parkeerterrein
27 feb | Engelse Werk en IJssel (9km)
“Met de lente in het hoofd is dit een prachtige wandeling,” zegt Kees. “Veel verharde wegen en als het toch te drassig wordt, - dan neem je het naastliggend fietspad. Geniet van het Engelse werk en vooral van de uiterwaarde van de IJssel!”
Omdat de markeringen niet overal goed te zien zijn of afwezig heeft Kees Nypels er hier en daar een beschrijving bij gegeven. Het is een eigenlijk een paarse wandeling.
Start bij het Dominicanenklooster.
- Loop naar de Burgemeester van Roijensingel toe
- Links de Van Roijensingel blijven lopen.
- Links naar station Stationsweg langs Wientjes
- Voor station rechts Oosterlaan, wordt Westerlaan
- einde links Willemsvaart langs Peugeot garage
- langs Dinopark
- onder snelweg N337 door naar Engelse werk
- Bij bordje Engelse werk links
- K 54 links rood in Engelse werk
- K 55 rood
- K 56 rood
- K 51 links rood
- K 52 rechtdoor paars
- K 53 rechtdoor paars
- K 73 links paars
- K 72 rechtdoor paars
- K 71 rechtdoor paars
- K 20 rechtdoor paars
- tunnel in en direct daarna 2e tunnel
- doorlopen tot klooster
Einde
20 feb | Agnietenberg (8 km)
Je loopt door de begraafplaatsen Kranenburg en daarna Bergklooster. Je komt er uit bij een gedenksteen van Thomas a Kempis. Daarna ga je de Agnietenberg op. Je loopt daarna langs de Vecht, door de weilanden en achter de AA-landen langs. Uiteindelijk kom je weer terug op de parkeerplaats van Kranenburg. (Kees Nypels)
Start (J71) op de parkeerplaats Kranenburgweg 7, 8024 AC Zwolle.
J 71 Groen richting begraafplaats loop naar binnen
J 61 groen/geel
J 62 paars/groen/geel
links bij camping
J 63 links paars/groen/geel
J 64 rechts paars/geel
J 55 links paars
bij Glanerbeek rechts
einde Brinkhoekweg de weg oversteken en het bos links in
J 65 rechtdoor geel/groen
J 68 rechts groen
J 66 rechtdoor blauw groen
J 71 einde
13 feb | Staphorster bos in de sneeuw (3,5 km)
6 feb | Westerveldsebos (8,5 km)
“Doe deze wandeling vooral in de ochtend, als de zon net schijnt. Het licht is dan prachtig!”, zegt Kees Nypels. “Luister naar het vogelgezang onderweg en geniet van de uitzichten bij de Vecht en achter de huizen in de Aa-landen.” En wat denk je, in de sneeuw! Hoe mooi is dat?
Start op parkeerplaats hoek Kolksteeg/Langenholterdijk
Blauwe markering
J 40 blauw/rood (richting vissersbootjes / Vechtdijk)
J 41 rechtdoor blauw
J 44 rechts blauw/geel
J 54 rechts blauw
J 53 rechtdoor blauw/oranje
J 50 rechtdoor blauw/oranje
J 51 rechts blauw/oranje
J 52 rechtdoor blauw/oranje
J 42 rechts (naar beneden) blauw/oranje /rood
J 43 rechtdoor blauw/rood
J 40 einde
30 jan | Tichelgaten revisited
Ben je al naar bij de Tichelgaten geweest? Margriet van Kampen popelde om er nog iets over te vertellen. We gingen op pad en stonden bij de gaten, ooit door mensenhanden gemaakt, nu overgenomen door de natuur. De ganzen en zwanen varen er wel bij. En zien we daar nu aalscholvers of toch niet? Mocht je de wandeling die eerder Kees Nypels al eerder uitschreef niet meer bij de hand hebben, dan vind je ‘m hieronder nogmaals.
Je start vanaf de parkeerplaats, Windesheimerweg 2.
Volg de gele route
L 60 geel richting Windesheim
L 62 geel/paars rechtdoor
Over het spoor
Door Windesheim
L 72 geel over de brug
A 42 rechts geel/oranje
A 40 rechtdoor geel/oranje
A 41 rechts geel
Bij het einde van de dijk eraf en snel links aan deze kant van het spoor blijven
L 71 links geel/oranje
L 68 rechtdoor geel/oranje/blauw
L 65 rechts geel/blauw
L 66 links geel (Windesheimerweg)
A 47 rechts geel
L 61 rechtdoor geel
L 62 einde
23 jan | Berkum (7,5 km)


Een langere wandeling van 10,5 km. “Maar,” zegt Kees Nypels, “ook erg mooi, met veel diversiteit. Deze route gaat door de Molenpolder, door Herxen, over de IJsseldijk richting de tichelgaten en de steenbakovens. Op enkele plaatsen is er duidelijk rivierklei aanwezig op de bodem. Bij nat weer is dat best glibberig, dus zorg voor goede schoenen.” Tenslotte nog een tip: “Soms is de markering wat moeilijk te zien. Als je echt niets ziet, rechtdoor lopen en als er dan bij de volgende kruising geen markering is, teruglopen.”
Je start vanaf de parkeerplaats bij Windesheim (Windesheimerweg 2)
Volg de gele route
L 60 geel richting Windesheim
L 62 geel/paars rechtdoor
Over het spoor
Door Windesheim
L 72 geel over de brug
A 42 rechts geel/oranje
A 40 rechtdoor geel/oranje
A 41 rechts geel
Bij het einde van de dijk eraf en snel links aan deze kant van het spoor blijven
L 71 links geel/oranje
L 68 rechtdoor geel/oranje/blauw
L 65 rechts geel/blauw
L 66 links geel (Windesheimerweg
A 47 rechts geel
L 61 rechtdoor geel
L 62 einde
Impressie Buiten Kijken | Margriet van Kampen bij de ‘Tichelgaten’
Toen ik op een ochtend het verwaaide roepen van ganzen hoorde, wist ik: het is de hoogste tijd voor de 'Tichelgaten' bij Windesheim! En ja hoor, de stemmen van talloze ganzen en eenden klonken me als een begroeting van oude vrienden in de oren. Het geeft me op een één of andere manier een diep oergevoel. En het stemt me altijd weer dankbaar. Oeroude geluiden van vogels, die eeuwenlang gehoorzamen aan het ritme van de jaargetijden. Heen en terug, vanuit de vochtige toendra's en taiga's in Noord-Europa, waar ze broeden, naar onze streken om te overwinteren.
Ik hoor de kolganzen, met hun witte kolletje om de snavel en zwart gevlekte buik. Zij voeren letterlijk de boventoon met hun lachende, bijna keffende roep. Dan het schorre gakkende geluid van de grauwe ganzen, de wilde voorvaders van onze tamme gans. Hun roep, hun zwaardere uiterlijk en gezellige gedrag doen daar sterk aan denken. Nu hoor ik ook het melodieuze, vérdragende, trompetterende geluid van wilde zwanen, hoog in de lucht. En jawel hoor, ik zie de enorme vogels in één lijn langzaam afdalen. Ze landen op het water, als in een vertraagde film, statig met wijd uitgespreide vleugels.
Ze passeren een aalscholver, die zich op een rietpolletje met uitgespreide vleugels zit te drogen. Hij is de enige watervogel die dat doet, omdat zijn verenpak niet waterbestendig is. Als hij dit nalaat verdwijnt de isolatie en zou hij van de kou sterven!
Inmiddels zijn we bij de vogelkijkhut aangeland, waar we rustig en beschut allerlei vogels kunnen bekijken. In de verte is het water bedekt door een enorme groep smienten, een eendensoort met een hoog, hees, fluitend geluid. Opeens vliegen ze allemaal tegelijk op met hun blikkerend witte voorvleugels - het lijkt wel een bewegende abstracte Japanse prent! En daar zeilt me warempel een visarend voorbij met zijn ietwat geknikte vleugels. Groter dan een buizerd, maar slanker, witte onderkant, bruine bovenkant… Het was maar even, toen was hij verdwenen, achter de moeraswilgen.
'Tichelgaten' zo heet het hier, naar het oude ambacht. Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd het ambacht hier nog uitgeoefend. ‘Tichel’ wil zeggen ‘tegel’ of ‘baksteen’. Sinds mensenheugenis werd hier klei gewonnen voor de vervaardiging van bakstenen. Zoals langs veel grote rivieren, vormden de uiterwaarden de natuurlijke voorraadschuur. In mijn verbeelding zie ik de arbeiders met een schep de klei uitsteken, gekleed in hemd en pilo-broek. Hun door zon, weer en wind verweerde koppen bedekt met een pet. De klei werd op een kar geladen, die naar de 'fabriek' reed. Daar werd de klei in klinkervormen geperst en heel voorzichtig naar de droogplaats buiten gebracht om op natuurlijke wijze te drogen. Als alles goed ging (bij plotseling slecht weer was alles vergeefs geweest) werden de gedroogde kleistenen in de fabrieksovens tot bakstenen gebakken. Het turfvuur werd tijdens zo'n cyclus wel 2 maanden onderhouden. Driemaal per jaar werd per oven de volledige cyclus afgewerkt. Het vervaardigen van bakstenen was al met al een zeer arbeidsintensieve klus!
Nu rust de oven, evenals de handen, wier vingerafdrukken soms nog zichtbaar zijn in onze bakstenen. De resten van de steenfabriek zijn nog te herkennen in het natuurreservaat. De weg er naar toe heet nog steeds de 'Fabrieksweg'. De natuur zelf heeft haar loop weer hernomen, de oude kleigaten zijn moerassen geworden, boordevol leven in elk jaargetijde.
Ook op zo'n grauwe regenachtige dag, valt er van alles te beleven buiten. Be-leven! Die oergeluiden van watervogels en wind, de soberheid van beelden en kleuren spreken de taal van verborgen levenskracht. Kracht om te leven vanuit het eerste begin.
Adres: Hollewandseweg 17. Het is een wandeling 3,9 km en duurt ongeveer 1 uur. Kees zegt: “Voor mij is dit zo’n wandeling als ik bezoek heb dat er even uit wil. Heerlijk in de bossen en toch in Zwolle.”
De wandeling is gemarkeerd met rode merktekens.
Start bij paaltje L 40 op de parkeerplaats van Zandhove en loop richting Zwolle (kort stukje)
L 41 rood
L 52 rechts rood
L 51 rechtdoor rood
L 48 rechts rood
L 49 links rood
L 41 Einde
Windesheim is goed per fiets bereikbaar. Adres: Windesheimerweg 2.
De wandeling gaat eerst door het bos Windesheim en daarna richting de oude IJsselcentrale Harculo. Daarna duik je rechts de polder in langs de wetering. Goede schoenen zijn belangrijk, want de grond is nat.
Kees heeft de wandeling samengesteld uit verschillende routes. Je let op de genummerde paaltjes met de pijlen. De kleuren geven een route aan, maar je wisselt dus regelmatig van route.
Start bij parkeerplaats van Windesheim (Windesheimerweg 2).
Loop eerst richting het spoor.
Nog vóór het spoor ga je bij paaltje L 62 naar links, route paars/oranje.
L 63 rechts paars/oranje
L 64 rechts paars
L 44 rechts paars/groen
L 45 rechts paars/groen/geel
L 46 rechts paars/blauw
L 47 over de brug rechts
A 13 rechtdoor oranje
A 14 rechts groen
A 43 rechts brug over
L 72 rechtdoor paars
L 62 einde parkeerplaats
Of https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2824534&fbclid=IwAR0P6aGtvGIgO2s8VEZgnXNaCMMN2jNrAZTY3Wae0ziutYn7BgffcT9vl2A Minder weergeven



