Wat is het Thomashuis

oeken naar zin, naar waarheid, naar echtheid: dàt is het Thomashuis. Niet de uitkomst van de zoektocht, maar de houding waarmee je zoekt is bepalend. Waarheid is geen massief betonnen blok, maar als de geest die waait en zich openbaart tussen de mensen . Waarheid is niet te vangen, maar te verwachten. Daar waar mensen open en kritisch met elkaar in gesprek zijn. Studeren en schouwen, beleven en bezinnen gaan hand in hand. Het Thomashuis heeft een halfjaarlijks activiteitenprogramma met: cursussen, leerhuizen, retraitedagen, lezingen en debatten, concerten en voorstellingen.image image image

Dominicaanse traditie

n de Dominicaanse traditie oefenen mensen het hoofd en het hart in opmerkzaamheid. Wat leeft er in onze tijd, wat roert zich in ons en wat beweegt de ander? Vanaf het begin was dit klooster een plek voor studie en ontmoeting. Jonge dominicanen werden hier opgeleid in de filosofie. Al snel werd het gesprek gezocht met stad- en streekgenoten over geloofsbeleving en actualiteit. Het Thomashuis zet deze traditie voort en biedt een veelkleurig programma van cursussen, lezingen, concerten en voorstellingen aan. Het zoekt daarin de verbinding tussen enerzijds religie, filosofie en spiritualiteit en anderzijds kunst en cultuur.

De naam Thomas

n de naam ‘Thomashuis’ komen de drie:
religie, filosofie en spiritualiteit bij elkaar.

De naam Thomas werd gedragen door
drie grote figuren uit de christelijke geschiedenis:

• De (on)gelovige Thomas Didymus: eerst zien en ervaren en dan geloven.
• Thomas van Aquino de grote dominicaanse denker, die weet heeft van een Waarheid of werkelijkheid die alles te boven gaat. Deze is te vinden en te ervaren in het dagelijkse bestaan.
• Thomas a Kempis, de mystieke leraar uit Zwolle. Hij zoekt naar echtheid die van binnenuit komt, naar bewustzijn dat geboren wordt.

Driewerf Thomas, één vrijplaats om te bezinnen, te denken en te doen.

wat is er te doen deze maand?
‹‹ feb apr ››
Z M D W D V Z
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31