FEEST van de geest

HET KLOOSTER SPREEKT!

Stamelen, roepen, dichten, rappen, zingen, vertellen… geestdrift! Of het nu, de kloostergangen, ramen, vloeren of beelden zijn; het klooster staat bol van de betekenisvolle verhalen. Verschillende woordkunstenaars laten zich hierdoor inspireren in poëzie, rap, verhaal, zang. In een ludieke veiling onder leiding van Firma Weijland gaan enkele bijzondere stukken uit de kloosterinboedel onder de hamer. Kom door de poort, de tuin en het klooster binnen. Drink en eet iets, dwaal door de kloostergang, verstil in de binnentuin, leg je oor te luisteren!

ZONDAG 1e PINKSTERDAG | 4 juni | viering 10.00 uur | FEEST 11.00 – 17.00 uur
MAANDAG 2e PINKSTERDAG | 5 juni | FEEST 11.00 – 17.00 uur

HET PROGRAMMA

Alle woordkunstenaars verbleven een dag in het klooster en maakten daar kennis met de traditie en haar bewoners. Geïnspireerd op wat zij daar tegen kwamen, maakten zij nieuw werk. SPOKENWORD | POËZIE | LIEDJES. Met hun werk zullen ze u uitdagen ook zelf het klooster te ontdekken. MET ONDER ANDERE…

Firma Weijland

Firma Weijland is een Productiehuis van Schone Zaken. Ze maken muziek en voorstellingen. Al vele jaren maken zij kleinere en grotere voorstellingen voor het klooster. Dit jaren leiden ze een ludieke veiling waarin bijzondere stukken met een verhaal uit de kloosterinboedel onder de hamer gaan.

http://firmaweijland.nl/

Onias Landveld

‘Ik ben nostalgisch van geest. Opgevoed tussen vijf talen, vier culturen en twee landen schrijf ik direct en met kracht richting het hart. Zonder omzwervingen of metaforisch geweven in strengen van net niet bedoelde beweringen. Ik peuter aan datgene dat we altijd verborgen houden. Dus met zuchten strip ik lagen totdat ze de waarheid kunnen lezen op mijn door God gegeven kostuum. Zou men zich dan realiseren dat wij niet zo verschillend zijn?’

Onias Landveld helpt bedrijven hun verhaal te vertellen en treed op als spokenword-artist. Zo kreeg hij een podium tijdens de meet-up van Groenlinks in AFAS live.

https://www.youtube.com/watch?v=bEzDIlhHxO0

Johanneke ter Stege (stadsdichter Deventer)

“Ik verzamel de mooiste stukjes tijd en rijg ze aan elkaar.” ”Er is niet veel wat mij ontgaat, behalve misschien de rode draad.”

Johanneke ter Stege (Enschede, 1990) verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. De werkelijkheid en wat voor wereld daar achter schuil gaat, is een terugkerend thema in Johanneke’s werk. In haar liedjes, die zowel in het Nederlands als het Engels zijn, maar ook in haar gedichten en foto’s. Ze bekijkt de realiteit met een andere blik. Een scherpere blik, inzoomend op de details. Deels om de schoonheid van het alledaagse en het kleine te zien, deels uit zelfbescherming tegen de hoeveelheid ellende die er dagelijks over ons wordt uitgestort. Johanneke won in 2016 de Talentprijs Overijssel.

http://www.johanneketerstege.com/

Kees Smits (stadsdichter Zwolle)

Kees Smits is sinds dit jaar de stadsdichter van Zwolle. Op tal van plekken en evenementen in Zwolle deelt hij zijn gedichten om de Zwollenaar te ontmoeten in al haar facetten.

https://www.facebook.com/StadsdichterZwolle/

Richard L. Nobbe (PlankenPoëzie)

Richard L. Nobbe is een filosofiestudent, hopeloze romanticus, zelfbenoemde Tinderkoning en dichter uit Groningen. Velen vinden hem een pretentieuze lul, een gedachte waar hij goed in mee kan gaan. Hij neemt in zijn poëzie niets behalve de absurditeit van de realiteit serieus en hoopt dat iedereen die hem hoort, leert dat het veel verstandiger is om jezelf niet zo verdomd serieus te nemen, want daar wordt het leven heel veel makkelijker van.

Robin Kramer (PlankenPoëzie)

Robin Kramer (1990) is schrijver en redacteur en songwriter van tragikomische liedjes. Zijn werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Passionate Platform, De Optimist, Liter en De Titaan. Hij is tevens lid van het Zwols Songwriters Gilde, waar zijn lied Arles door Bertolf werd verkozen tot Song of the Month. Dat leverde hem optredens op in Hedon en de Statenzaal.

Tour de Moos (PlankenPoëzie)

”We stijgen en we dalen, we vallen en we falen. We willen allemaal zo graag. Maar het einde komt dichterbij. Komt dichterbij vandaag.”

Dit rondom Moos opgebouwde collectief roept bij menig persoon de geest van Ramses Shaffy of Jim Morrison op vanwege de ruwe, wrange en toch zwoele sferen die ontstaan tijdens hun optredens. Laat Moos je gidsen door de energieke nummers maar verwacht niet dat hij je hand vasthoudt. Tour de Moos zal, speciaal voor Feest van de Geest, in een aangepaste formatie optreden. Poëzie is een belangrijk onderdeel van de band en dit zal bij Feest van de Geest de boventoon voeren. Jeroen ‘Moos’ Gaarthuis draagt zijn teksten voor onder begeleiding van een minimale muzikale bijdrage. Echter onderschat de gevolgen niet. Misschien is dit niet de Tour de Moos formatie die je gewend bent. De groep kennende, zullen ze er ook dit keer voor zorgen dat je op het puntje van je stoel zit of krampachtig op je tenen staat.

PlankenPoëzie biedt een Zwols podium aan dichtkunst, spoken word, muziek en beeld. https://www.facebook.com/plankenpoezie

VanWyck (PlankenPoëzie)

Met haar warme stem, sterke teksten en donkere folk was de debuut EP van de Amsterdamse VanWyck al een kleine sensatie op internationale muziekblogs. Critici vergeleken haar werk met dat van Leonard Cohen, Nathalie Merchant, Damien Rice en Laura Marling. Na haar debut besloot VanWyck een jaar lang elke week een nieuw nummer uit te brengen, wat onder meer leidde tot een uitverkochte show in de Ancienne Belgique in Brussel en airplay over de gehele wereld. Zo werd haar nummer The Daughter zowel door Leo Blokhuis gedraaid op Radio 2 als door de gerenommeerde Amerikaanse DJ Chris Douridas op KCRW in Los Angeles. Samen met Tim Knol werkte ze vervolgens aan de single Carolina’s anatomy die begin 2017 verscheen. Het eerste full length album van VanWyck zal in het najaar van 2017 uitkomen en wordt geproduceerd door multi-instrumentalist en arrangeur Reyer Zwart en opgenomen door Excelsior producer Frans Hagenaars.

SFEERIMPRESSIE VORIG JAAR

 

 

Datum

04 jun 2017

Tijd

10:00 - 17:00

Kosten

Vrije bijdrage

Organisator

Programma team
Telefoon
038 425 44 00
Email
programma@kloosterzwolle.nl

Comments are closed.