Video’s

INSPIRATIE | OVERWEGINGEN | VERHALEN | VIDEO’s | BRAND EEN KAARSJE

IN EN RONDOM HET DOMINICANENKLOOSTER

Met onder andere impressies van kaarsjes voor vrijheid, Feest van de Geest, Songs for Mary, popupklooster, lancering van het jubileumbier, en nog veel meer mooie activiteiten van die plaats hebben gevonden vanuit het Dominicanenklooster Zwolle.

HOE JE ER OOK IN STAAT…

JONG IN HET KLOOSTER

Bram en Justyna wonen als jong stel in het Dominicanenklooster in Zwolle. Waarom hebben zij de keuze gemaakt om tussen de broeders te leven? Bekijk de documentaire ‘Roderick zoekt licht’ die uitgezonden werd op 7 november 2017 >>>

 

 

TROUWEN IN HET KLOOSTER

FEEST VAN DE GEEST

2017

Stamelen, roepen, dichten, zingen, vertellen… geestdrift! Of het nu, de kloostergangen, ramen, vloeren of beelden zijn; het klooster staat bol van de betekenisvolle verhalen. Verschillende woordkunstenaars lieten zich hierdoor inspireren in poëzie, rap, verhaal, zang. In een ludieke veiling onder leiding van Firma Weijland gingen enkele bijzondere stukken uit de kloosterinboedel onder de hamer. De geest van Pinksteren waaide volop.

2016

Het Dominicanenklooster opende tijdens het Pinksterweekend de deuren. Mensen dronken koffie en thee van Hier en Daar in de tuin, dwaalden door de kloostergangen, lieten zich vastleggen op de gevoelige plaat door Prentje Momentje, verstilden in de binnentuin, namen deel aan de workshop portretschilderen, werden rondgeleid of gingen in gesprek met een kloosterbewoner. Centraal tijdens het festival stond de expositie ‘Kunst van Zolder’ waarin een tiental Zwolse kunstenaars reageerden met een nieuw werk op Dominicaanse kunstwerken van zolder.

Kunstenaars die deelnamen: Bernd te Winkel, Emmy Bergsma, Ilse Moelands, Jaap Kater, Job van der Molen, Kees Muizelaar, Marcel Goossen, Peter Geerts, Richard Kemerink en Tamme De Boer.

SONGS FOR MARY

Met Songs for Mary verblijven drie artiesten, twee dagen in een klooster.
Geïnspireerd door de Mariakapel, gesprekken met broeders en een Mariadeskundige schrijven zij een nieuwe song. Het maakproces en de song worden vastgelegd op video. Aan het eind van de serie bezoeken aan het klooster volgt een exclusief concert in Hedon. Een project van IndeKringloop, Hedon en Dominicanenklooster Zwolle.

In 2015: met Tangarine, Chayah en The Black Atlantic. In 2016 Clean Pete, Het Gloren en a Balladeer. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het fonds Kerk en Wereld.

Songs for Mary 2017

Songs for Mary 2016

Clean Pete: ‘Als ik nog langer stilsta, knal ik uit elkaar!’ Renee en Loes (Clean Pete) dompelde zich twee dagen onder in het kloosterleven en in de verhalen van Maria die dichterbij kwamen dan gedacht (Songs for Mary 2016).

A Balladeer: ‘Na twee dagen klooster ben ik vooral doodop!’ Zie hier het Songs for Mary-avontuur van Marinus (a Balladeer) in het Dominicanenklooster (Songs for Mary 2016).

Het Gloren: ‘Waar gaan we heen, waarom mogen we niet doodgaan?!’ In deze video vind je het verhaal van Floris (Het Gloren) die in twee dagen een liedje, geïnspireerd op Maria, schreef in het kader van Songs for Mary (Songs for Mary 2016).

Songs for Mary 2015

Tangarine: “Het zijn ook gewoon gasten die van bier drinken houden en rommel op hun kamer hebben!” Tangarine ontdekte tijdens hun verblijf in het klooster dat de broeders een stuk meer mens zijn dan gedacht. Hun song ‘Home in your arms’ kreeg een plek op hun nieuwe plaat (Songs for Mary 2015).

Chayah: “De broeders zijn heel erg open en blij, lijken hier thuis gekomen, iets gevonden te hebben waar ze zich aan willen wijden, dat is mooi.” Chayah stapte als eerste artiest het klooster in voor het project (Songs for Mary 2015).

The Black Atlantic: “Hartverscheurend toch zo’n vrouw die haar zoon net gekruisigd heeft zien worden…” Geert (The Black Atlantic) over het beeld in de Mariakapel tijdens Songs for Mary (2015).

800 JAAR DOMINICANEN

BALLENBAK | 800 jaar Dominicanen

Park Wezenlanden op een frisse maar zonnige dag in april. We zetten vanuit het Dominicanenklooster Zwolle een levensgrote ballenbak midden in het park met als doel dat mensen die elkaar niet kennen een duik nemen voor een ‘gesprek met ballen’. Vragen over het leven staan op een aantal ballen in de bak en nodigen uit tot een verrassend en eerlijk gesprek. Dit alles onder het motto: maak van een vreemde je vriend!

POP-UP KLOOSTER | 800 jaar Dominicanen

Op 15 maart 2016 verrasten we de Zwollenaren met een krijtbordkapel op de Grote Markt. We vroegen de mensen naar de ZIN van hun leven. Een levensmotto, filmquote, songtekst die weergeeft wat belangrijk voor je leven is. Naast een eigen bijdrage inspireerden ook de bijdragen van de ander. Zo hopen we een beetje meer zin aan je leven te hebben gegeven!
Met dit pop-up klooster vieren we het 800-jarig bestaan van de Dominicanen.

LANCERING JUBILEUMBIER | 800 jaar Dominicanen

Op 18 januari 2016 lanceert het Dominicanenklooster Zwolle samen met Het Vliegende Paard en Buro Ruis het jubileumbiertje Zondag. Om 21.00 in Het Vliegende Paard. Het bier is gebrouwen ter ere van het 800-jarig bestaan van de orde. Deze Orde van Predikers begon niet in de kerk, maar in een kroeg. Zo’n acht eeuwen geleden kwam de jonge Dominicus in een herberg in Zuid-Frankrijk in gesprek met de waard. Over het leven ging het, en over waar ze in geloofden. Het moet een pittig gesprek zijn geweest, want het duurde de hele nacht. En het moet een goed gesprek zijn geweest, want ze werden er allebei wijzer van. De waard bekeerde zich, zo vertelt het verhaal, en Dominicus begon te werken aan de Orde der Predikers, die in 1216 officieel werd opgericht. Het bier heet ‘Zondag’.

Om stil te staan: alsmaar werken, rennen en draven: dat is niet goed voor een mens. We hebben momenten nodig van vertraging. Om uit te rusten, maar ook om stil te staan bij langzame vragen. Wie ben ik? Wie zijn wij? Wat voedt me? Wat heb ik ons te bieden? Eeuwenlang was daar de zondag voor bedoeld. Dat is niet meer zo, maar er blijft iets van zondag nodig: momenten om stil te staan, te delen en te vieren.

Om te delen: op de viltjes bij dit bier staan vragen, die je in jezelf kunt overwegen en met anderen kunt bespreken. De vragen zijn al oud, veelal gesteld door mensen die eeuwen geleden hun weg door het leven zochten, binnen de Dominicanen.

Om te vieren: wie af en toe stilstaat bij het leven en dat deelt, zeker als dat met een goed gesprek in de kroeg gebeurt, kan haast niet anders dan dankbaarheid voelen. Meister Eckhart, een dominicaan uit de 14 eeuw, schreef: ‘Als het enige gebed dat je ooit bidt ‘Dank u’ is’, dan is dat genoeg’.

POP-UP KLOOSTER | 800 jaar Dominicanen

Op 16 februari 2016 verrasten we de studenten van Windesheim met een ‘Bericht van Boven’. Inspirerende Dominicaanse uitspraken voor een frisse blik op de dag. Je wordt toegesproken door een echte Dominicaanse broeder. Met dit pop-up klooster vieren we het 800-jarig bestaan van de Dominicanen.

 

 

KAARSJES VOOR VRIJHEID

Op 5 mei openden we de kerk van het Dominicanenklooster in Zwolle voor een kaarsje voor de vrijheid: een plek van stilte en reflectie, als aanvulling op het feest in Park Wezenlanden.

Comments are closed.