Verslag van de parochieavond Familie, een breekbaar goed……..’

maandag 13 maart 2017


nleiding
De familie waarin je opgroeit heeft grote invloed op je leven. Het kleurt de relaties die je aangaat, je werk, je rol in de samenleving en je band met je eigen kinderen. Else-Marie van den Eerenbeemt, specialist op het gebied van familieverhoudingen, leidde deze avond.
Else-Marie komt uit Den Bosch en daar heerst een feestcultuur, ze is gewend om het leven te vieren.

image


Band tussen ouders en kinderen
Haar inzicht is niet: door los te laten raak je vrij, maar door het dragen van je ouders raak je vrij. Door je te verbinden raak je vrij. Je draagt je kinderen en je ouders met je mee, dat maakt je vrij.

Ongewenste kinderen
Als mensen zeggen: “M’n jongste broer was een ongelukje.” dan kan dat heel veel pijn voor die broer betekenen. Alle mensen moeten er mogen zijn.

Favoriete kinderen
Bij de verdeling van goederen van een erfenis komt het favoriete kind het er vaak slecht van af. 
Als de andere kinderen dat favoriete kind als gelijkwaardig erkennen, dan hoeft dat favoriete kind die armband van haar moeder niet per se meer en gunt ze het aan haar zus/broer.

Broers en zussen
Broers en zussen zijn als het merg van het bot. De zondebok is vaak heel eenzaam. Ook al lijkt het van niet, de zondebok verlangt voortdurend om erbij te horen, om ontvangen te worden.

Doodgaan
Als de dood vlak bij is praten de mensen over hun ouders. Er is een onderzoek gedaan naar mensen bij hun sterven en de teksten die ze dan uitspreken. Die gaan vaak over hun ouders.

Scheiden
Ex-ouders bestaan niet. Als een tweeling die uit elkaar gehaald wordt, één kind voor de moeder en één voor de vader kan geen oplossing zijn, maar wel dat ze afwisselend samen bij vader of moeder zijn.

Pubers
Pubers zijn heel gevoelig voor zorg en continuïteit. Ouders zeggen soms over zichzelf: “Ik ben voor mijn puberkinderen niet meer dan een levende pincode….” maar als er iets met de ouders is dan zijn ze betrokken en willen ze helpen.

Je eigen kind verliezen
Als je een echtgenot verliest ben je weduwnaar, maar als je een kind verliest dan is daar geen naam voor. 39% van de relaties waarvan een kind is overleden, gaat kapot door het overlijden van een kind.

Overleden ouders
Ook al is je moeder oud, als ze overlijdt is dat een schok, een markeringspunt. Kinderen gaan dan   hun relaties anders zien.

Omkering en trouw aan de ouders
Ze vertelde dat een ongewenst kind was begraven naast het hek; het had geen naam maar een nummer op het graf. Eén van de kinderen had zich van de ouders hierdoor afgekeerd. Toen de ouders overleden waren is op aandringen van één van de broers / zussen het kind herbegraven op de begraafplaats zelf. Dit is therapie.

Als liefde het probleem is, dan moet liefde het oplossen.
Else-Marie vertelde over een jaarlijks cadeau van een grootouder voor een kleinkind. Dat kleinkind mocht de grootouder niet meer. Het door de gootouder gegeven cadeau werd over de tuinmuur teruggegooid, maar toen het kind 18 was kwam zij bij de grootouder langs om te bedanken dat zij altijd van haar hadden gehouden.
Na de voordracht van Else-Marie zijn we in gesprek gegaan over de spanning tussen erkenning en loyaliteit, over rivaliteit en solidariteit, over die kwetsbare familieband die een breekbaar goed is.
Ze sloot af met een afrondend woord. Daarna kwam een borrel op tafel waar de gesprekken over dit onderwerp voorgezet werden en nieuwe ontmoetingen plaatsvonden.
GJ van Rijn


overzicht nieuws
wat is er te doen deze maand?
‹‹ feb apr ››
Z M D W D V Z
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31